miercuri, 13 octombrie 2010




In perioada 5-11 septembrie 2010, 18 profesori de la 6 școli participante la prima ediție a Școlii de vară "Educația merită!" au mers intr-o vizita de studiu in Finlanda,pentru a cunoaste unul dintre cele mai performante sisteme educationale din lume, in centrul caruia se afla elevul. Programul a fost structurat astfel incat acestia sa viziteze cat mai multe scoli, fiecare zi sa fie dedicata unei experiente noi de interactiune si dialog cu profesorii si elevii.
Profesorii care au reprezentat scoala noastra au fost : dr.prof. Tatuc Gabriela,prof. Copilu Florin,prof.Craciun Cecilia.

Gabriela Tătuc, Școala generală cu clasele I-VIII nr.1 Perișoru, Călărași , Director
O săptămână de observaţii şi analiză a sistemului educaţional finlandez poate nu a fost suficient să am totul clar despre ceea ce se întâmplă în Finlanda, dar suficient să-mi dau seama cât de importantă este educaţia şi cât de mult se gândesc la viitorul ţării lor.
Din punctul de vedere al dotărilor şi numărului de angajaţi din şcoli am rămas puţin surprinsă de ceea ce am văzut : abundenţa de material didactic, gratuitate în ceea ce priveşte hrana la şcoală şi rechizitele, uşurinţa muncii profesorilor în actul de predare-învăţare, numărul mare de profesori de sprijin pentru copiii care au nevoie de recuperare sau copiii cu nevoi speciale.
Am rămas surprinsă şi de faptul că finlandezii nu organizează atât de multe concursuri şi olimpiade aşa cum facem noi, nu ştiu dacă noi suntem sau nu în avantaj din acest punct de vedere bombardându-i pe copii tot anul şcolar cu acestea ( în special matematică, limba şi literatura română, fizică, biologie, chimie, limbi străine etc. ) la care participă cam aceiaşi elevi.
Consider că descentralizarea în sistemul educaţional, responsabilizarea comunităţilor locale şi a managerilor de şcoli a făcut ca rezultatele în educaţia finlandeză să fie poate cele dorite astăzi. Sigur, aceste lucruri s-au întâmplat în mulţi ani.
Trăiesc şi muncesc în continuare în România cu speranţa că şi oamenii care se ocupă de sistemul nostru educaţional şi cei din conducerea ţării vor pune pe primul plan educaţia copiilor noştri.
Doresc să-i felicit prin intermediul domnului Jukka Kangaslahti pe toţi cei care se ocupă de sistemul educaţional, pentru că au ce arăta întregii Europe.
Mulţumesc tuturor organizatorilor acestei vizite pentru oportunitatea ce am avut-o.





Şcoala de vară "Educaţia merită!"


Scopul proiectului: să le ofere elevilor de la sate profesori care să cunoască şi să aplice la clasă cele mai moderne metode pedagogice de predare, evaluare şi interacţiune cu elevii .
Perioada: 4-11 iulie 2010
Locaţia : Hotel Internaţional, Sinaia
Participanţi : 60 de profesori de gimnaziu şi liceu, selectaţi în echipe de câte 6 profesori provenind din 10 unităţi de învăţământ din mediul rural.


Gabriela Tătuc, Chimie – Fizică, Şcoala nr.1 Perişoru, Călăraşi
A trecut deja o săptămână de la activităţile susţinute la şcoala de vară. Într-adevăr "educaţia merită" profesori de calitate pentru elevii noştri. Este ceea ce organizatorii şi-au propus şi sigur vor reuşi. Am observat că în această săptămână GRUPA a II-a în care profesorii din şcoala mea au fost repartizaţi au format o echipă; este meritul organizatorilor, dar şi deschiderea spre colaborare a profesorilor. Am învăţat de la toţi formatorii şi unii de la alţii.
Eu mă consider fericită în urma experienţei avute în această săptămână; toate modulele parcurse îmi sunt utile în viitor.
Mulţumesc tuturor organizatorilor, d-rei Sanda Bordei la care am observat puterea din spatele modestiei, d-lui Cristian Ducu pentru că m-a învăţat să-mi creez blog, d-nei Tincuţa Baltag, d-rei Alexandra Cepraga, informaticianului pentru organizarea ireproşabilă.
Ceea ce am învăţat în această săptămână, în câteva cuvinte: calitate, dinamism, responsabilitate, spirit de echipă, voi încerca să transmit şi eu mai departe.Felicitări tuturor!

Florin Copilu, Matematică, Şcoala nr. 1 Perişoru, Călăraşi

Am lăsat să treacă puţin timp pentru a mă îndepărta de subiectivismul inerent unor astfel de evenimente bine organizate şi care s-ar traduce în expresii de genul: ,,superb!"" ,,extraordinar! "", ,,o experienţă unică!"", etc. Mă voi rezuma doar la simple observaţii:

- am rămas încântat să văd puşi în scenă oameni cu experienţă, de către o mână de persoane tinere (are cineva mai mult de 35 de ani?!), energice, responsabile, cu iniţiativă, rezultate fericite ale mediului educaţional românesc, ceea ce oferă o dublă speranţă de viitor;

- uitându-mă retrospectiv peste fişa de înscriere completată când am aplicat pentru şcoala de vară, sesizez că totul, dar absolut totul, a fost atins (atât motivaţia, cât şi cunoştinţele noi, care au reprezentat domeniul meu de interes);

- ştiu că de multe ori elevii mei pleacă încântaţi de la ore; ce folos dacă acasă nu continuă cu aceeaşi ardoare şi acelaşi entuziasm! Îmi doresc să nu facem ca ei, să păstrăm vie acea flacără a credinţei că putem muta munţii din loc, credinţă pe care am simţit-o ca o trăire colectivă pe parcursul întregii săptămâni (şi nu cred că a fost transfer!);

- m-am convins că nu fac parte dintr-o specie pe cale de dispariţie, că dimpotrivă sunt unul dintre cei mulţi şi numărul lor este în creştere; m-am bucurat când colegii mei şi-au dat seama că de fapt nu băteam câmpii când purtam discuţii cu diverse ocazii şi când m-am izolat (privind în urmă, incorect, poate) de dânşii ca singura formă de protest;

- mă bucur la vestea că suntem trei persoane alese de la şcoala noastră pentru schimbul de experienţă cu Finlanda, dar mă întristez pentru echipa de la Vaslui (prietenul Vergil care mi-a cerut să-i promit că am să-i spun tot ce se va întâmpla acolo!) ,şi de unde nu merge nimeni;
- m-am schimbat profund, şi dacă vreţi argumente, discutaţi cu soţia mea, Gabi care, la cei 25 de ani , este criticul meu numărul 1 şi în care am mare încredere; tot ce mi-a cerut ca plată a despărţirii atât de lungi (o săptămână!) a fost să-i promit că am să rămân cel puţin aşa cum m-am întors de la Sinaia;

În rest, ,,extraordinar!"", ,,superb!"", ,,a fost o experienţă unică!"", ,,oameni minunaţi"" etc. Vă mulţumesc şi le mulţumesc tuturor pentru această breşă spaţio - temporală din aceasta imensă coajă de nucă.
Cu drag de Voi şi respect pentru munca Dumneavoastra, Florin